info@enzo.si

Pošljite povpraševanje!

051 605 000

Imate vprašanje?

Priprava Datoteke za tisk

porezava bKREIRANJE PDF DATOTEKE

Datoteke za tisk sprejemamo v formatu PDF (Portable Document Format). Kreiranje PDF datoteke omogočajo vsi programi, le številni pa nam omogočajo uporabo vseh funkcij katere so nujne ta tisk. Zato zelo priporočamo uporabo programov kot so Corel Draw, Adobe Illustrator, Adobe Indesign,…

Za kreiranje PDF datoteke opozarjamo na naslednje korake:

1. FORMAT DATOTEKE:

Datoteko za tisk vedno pripravite na točen format (1:1), izjema so Jumbo plakati (1:10).
Primer: Zloženko v velikosti A4 pripravim dokument na točno velikost 210 x 297 mm.


Nastavitev crop marks b
2. BARVNI PROSTOR:

Vsi grafični elementi v datoteki (slike, barvne podlage, logotipi, pisave, …) naj bodo v CMYK barvnem prostoru. Ker vsi tiskarski stroji uporabljajo barvni prostor CMYK, so vsi elementi iz drugih barvnih prostorov (najpogostejši RGB) avtomatično spremenjeni v CMYK, kjer pa lahko pride do drugačne predstavljene barve. Primer: V dokumentu na vizitki imam zeleno živo barvo po barvni lestvici RGB, po tiskanju vizitk je bila barva bistveno temnejša kot je izgledala na monitorju, to je nastalo zaradi avtomatičnega spreminjanja barvne lestvice iz RGB v CMYK.

PANTONE lestvica: To je mogoča le pri offset tehniki, kjer je Pantone barva kot dodatna barva.3. GRAFIČNI ELEMENTI:

  • Logotipe sprejemamo v vektorskih formatih. Vektorska grafika pomeni da je resolucija logotipa ne glede na povečavo vedno v točno izrisana in ne točkasta kot pri bitni grafiki. Formati so (.PDF, .CDR, .AI, .EPS, .WMF).
  • Za uporabo ČRNE barve na grafičnih elementih v barvnem prostoru CMYK, se uporablja kreacija C=0%, M=0%, Y=0%, K=100%
  • Vsa besedila spremenite v krivulje. Pozor: Po spremembi pisave v krivulje, spreminjanje besedila ni bo več mogoče, zato pred spremembo naredite kopijo oz. ˝backup˝! (Ta sprememba za tisk načeloma ni pomembna je pa zelo priporočljiva, kajti v primeru da je potrebno datoteko iz naše strani odpreti, nas program ne opozarja za manjkajočo pisavo oz. ˝font˝.)
  • Slike naj zadoščajo resolucijo 250-300 dpi (dots per inch)


4. ODMIK, DODATEK in KRIŽI ZA POREZAVO (Margins, bleed, crop mark)

  • Odmik (margins) je meritev besedila oz. ostalih ključnih elementov od robu in prepogibov tiskovine. Najpogostejše napake se pojavijo pri zgibankah, kjer se zaradi napačnega odmika prepogibi pojavijo čez besedilo.
  • Dodatek za porezavo (Bleed), je povečanje ozadja čez končni format datoteke. S tem se izognemo možnosti pojavljanja belega robu pri porezavi tiskovin.
  • Križi (Crop marks) za porezavo so ključni za označevanje kje se tiskovina v dodelavi poreže.